Či už idete so svojimi blízkymi na dovolenku alebo na túru, praktická lekárnička váš nenechá v štichu.

Hydratácia organizmu

Okolo správnej hydratácie organizmu koluje množstvo mýtov a legiend:

  • denne by ste mali vypiť 2,5 litra vody
  • piť by ste mali len vtedy, keď máte chuť, pretože voda sa telu dodáva nielen v čistej forme, ale aj s jedlom
  • piť treba počas tréningu, pred ním a aj po ňom

Čo by ste mali piť, aby ste telo správne hydratovali?

Opakované odporúčanie mantry vypiť aspoň 2 litre vody denne môže mať negatívne účinky. Vody dostupné na trhu majú často príliš nízku koncentráciu minerálov, takže pri hydratácii organizmu nedodáme telu zároveň stratené minerály. Mnoho ľudí dopĺňa každodennú stravu o doplnky s obsahom minerálov, a bola by škoda sa ich zbaviť takýmto triviálnym spôsobom. Izotonické nápoje prídu vhod. Izotonický nápoj je taký, ktorého osmotický tlak je blízky tlaku telesných tekutín. Minerály obsiahnuté v izotonických nápojoch dopĺňajú tie stratené pri vylučovaní potu. Niektoré izotonické nápoje obsahujú aj sacharidy, ktoré chránia telo pred poklesom hladiny glukózy, čo je dôležité najmä pri fyzickej aktivite. Ak nie ste presvedčení o zložení a kvalite izotonických nápojov ponúkaných v obchodoch, odporúčame vám vyskúšať si receptúry a pripraviť si vlastné nápoje so správnou osmotickou koncentráciou. Častou chybou pri hydratácii organizmu je pitie ovocných štiav, ktoré síce poskytujú veľa cenných ingrediencií, no nie sú tým najlepším spôsobom, ako telo hydratovať. Ich koncentrácia je príliš vysoká, preto v prvom štádiu po konzumácii zvyšujú dehydratáciu, na zníženie tohto účinku ich treba riediť vodou.

Teraz, keď už vieme, čo piť, vyvstáva rovnako dôležitá otázka, kedy?

Ľudské telo si vodu nevie uchovávať, preto ju treba pravidelne dodávať. Pocit sucha v ústach nastáva pri strate vody zodpovedajúcej 1 % telesnej hmotnosti. Pre človeka s hmotnosťou 50 kg to bude znamenať stratu 500 ml vody. Pri takejto strate vody z tela sa zhoršuje koncentrácia a schopnosť vykonávať fyzickú námahu. Preto je také dôležité nezabúdať na hydratáciu organizmu, aj keď nepociťujeme smäd. Piť by ste mali pred, počas a po cvičení. Množstvo tekutiny spotrebovanej počas cvičenia by nemalo byť príliš veľké, aby nezaťažovalo tráviaci systém.

Dobrým zvykom je mať nápoj v blízkosti svojho pracoviska (pravidelne dopĺňať tekutiny by mali aj ľudia, ktorí majú sedavé zamestnanie). Stojaca fľaša, či pohár, vám bude pravidelne pripomínať, aby ste zostali hydratovaní. Pravidelný prísun tekutín má na organizmus oveľa lepší vplyv ako vypiť liter vody naraz o pred spaním aby ste dobehli denný prísun tekutín.

Množstvo vody, ktoré počas dňa vypijete, závisí od mnohých faktorov, ako sú: strava, druh práce, pracovné prostredie. Mení sa aj v závislosti od ročného obdobia a teploty, v ktorej sa zdržiavame.

Suma sumárum, hydratácia organizmu je veľmi dôležitá (aj v zime), preto by ste na to mali pamätať a nepiť len kávu a čierny čaj. Naša každodenná strava a s ňou aj množstvo nápojov dodávaných do tela je variabilná a denné počítanie vypitých pohárov vody a nútenie sa do ďalšieho pitia môže byť kontraproduktívne. Život nie sú len tabuľky a normy, ako vždy odporúčame zdravý rozum.