Či už idete so svojimi blízkymi na dovolenku alebo na túru, praktická lekárnička váš nenechá v štichu.

Hallux valgus - vbočený palec

Čo je to vbočený palec - hallux valgus?

Hallux valgus je ortopedické ochorenie, ktoré sa týka prvého metatarsofalangeálneho kĺbu, čo je kĺb medzi prvou metatarzálnou kosťou (kosťou prvého prsta na nohe) a prvou proximálnou falangou kosťou (kosťou prvého prsta).

Charakteristickým znakom hallux valgus je odchýlka prvého prsta smerom k druhému prstu na nohe. To môže spôsobiť bolesť, opuch, začervenanie a deformitu na kĺbe prvého prsta. Hallux valgus je často spájaný s nosením nepohodlnej obuvi, ktorá spôsobuje tlak na prednú časť nohy, genetickými faktormi a ďalšími možnými príčinami.

Liečba hallux valgus zahŕňa niekoľko možností:

  1. Nosiť vhodnú obuv - nosenie pohodlnej a širokej obuvi môže pomôcť zmierniť tlak na postihnutý kĺb a zabrániť ďalšiemu zhoršeniu deformity.
  2. Ortézy a vložky - špeciálne ortézy a vložky môžu pomôcť správne zarovnať prvý prst a udržať ho v optimálnej polohe.Hallux valgus produkty
  3. Fyzioterapia - fyzioterapia môže pomôcť posilniť svaly nohy a zlepšiť flexibilitu, čo môže zmierniť bolesť a zlepšiť funkciu.
  4. Lieky proti bolesti - lekár môže odporučiť lieky proti bolesti alebo protizápalové lieky na úľavu od bolesti a zápalu.
  5. Chirurgický zákrok - ak konzervatívna liečba nepomôže a hallux valgus spôsobuje značné ťažkosti, môže byť nutný chirurgický zákrok na opravu deformity.

Je dôležité konzultovať s lekárom alebo ortopédom, ak máte problémy s hallux valgus, aby bola stanovená správna diagnóza a zvolená vhodná liečba. Deformita môže spôsobiť bolesť a obmedzenie pohybu, a preto je dôležité riešiť ju včas.